My Blog

Så fungerar pantbanker

En pantbank är en bank som lånar ut pengar mot ett värdeföremål som säkerhet. Denna pant lämnas in till och förvaras säkert av pantbanken. Det kan exempelvis vara smycken i guld, klockor eller ädelstenar. Det viktiga för att du ska kunna låna på ett föremål eller vara är att det finns ett säkert andrahandsvärde.

Smycken har ofta ett högt andrahandsvärde värde då de i regel är tillverkade i exklusiva material såsom ädelstenar och ädelmetaller som platina, silver och guld. Självklart får du mer pengar för ett smycke som är i gott skick. I regel så är lånetiden på ett lån hos en pantbank 3-4 månader, men det finns även pantbanker med längre och kortare låneperioder än så.

Hos vissa pantbanker kan man dessutom förlänga låneperioden vid behov, mot en avgift. Till skillnad från traditionella banker är värdeföremålet den enda säkerheten för lånet hos pantbanken. Pantbanken tar ingen kreditupplysning och ställer inga andra frågor. Du lämnar in ditt föremål och få det värderat till en summa som du sedan lånar av pantbanken. Föremålets värde blir alltså din maximala lånesumma. 

Lånet sträcker sig över en förutbestämd tid, men låntagaren kan när som helst under tiden hämta sin pant eller förlänga lånet. Man kan också välja att inte hämta ut sina föremål och man blir inte återbetalningsskyldig. Om en låntagare väljer att inte hämta tillbaka sin pant så säljs den på auktion. Om den säljs för ett högre belopp än skulden och kostnaderna för auktioneringen går överskottet tillbaka till låntagaren. Om den säljs för ett lägre belopp står pantbanken för förlusten.

Låntagaren blir aldrig personligt betalningsansvarig. Man riskerar aldrig att hamna i en skuldfälla, få betalningsanmärkning eller hamna i konkurs. Om pantbanken säljer föremålet så görs detta offentligt och de måste försöka få det bästa värdet för föremålet, och om det finns något överskott (efter att skulden har betalats och kostnaderna dras av) måste de måste returnera detta till dig som kund.

Du får göra avdrag i din deklaration för all ränta du betalar för dina lån hos en pantbank. Precis som det funkar med vanliga lån hos den vanliga banken. För att få ta lån av en pantbank måste du vara minst 18 år gammal. Du måste även kunna uppvisa giltig legitimation i samband med att du lämnar in panten.

Vissa pantbanker har t.o.m. en app.